terug naar overzicht Tienjarige aansprakelijkheidsverzekering bouw

Vanaf juli 2018 zullen aannemers in sommige gevallen verplicht hun tienjarige aansprakelijkheid moeten verzekeren. Het moet gaan om werken aan woningen of appartementen waar het verplicht is om een beroep te doen op een architect en met een bouwvergunning afgeleverd na juli 2018. De verzekering slaat enkel op schadegevallen aan de gesloten ruwbouw door gebreken die onder de 10-jarige aansprakelijkheid van de aannemer vallen. Het gaat dus om problemen met stabiliteit, stevigheid en waterdichtheid van de woning. Voor andere werken geldt de verzekeringsplicht niet. Installateurs van ramen en deuren vallen in deze wetgeving.

De verzekering beperkt zich tot de vergoeding van de schade met een franchise van 2.500 €. Zaken zoals esthetische schade en schade bekend bij de oplevering zullen niet gedekt zijn. Verder moet het gaan om een ernstig gebrek dat een bedreiging is voor de stevigheid van het gebouw of een belangrijk onderdeel ervan

De architect is aansprakelijk voor gebreken die voortkomen uit ontwerpfouten en voor uitvoeringsfouten die hij had moeten voorkomen. De aannemer is aansprakelijk voor uitvoeringsfouten, ook als die voortkomen uit duidelijke ontwerpfouten die een voorzichtige aannemer zelf zou moeten kunnen vaststellen en niet meldt. De ingenieur of het studiebureau is aansprakelijk voor de ontwerpfouten.

De aannemer, architect en de andere dienstverleners moeten beschikken over een verzekeringsattest voordat zij beginnen aan de werken. Zonder dit attest mogen de werken niet starten. De architect is verplicht om na te gaan of alle nodige verzekeringsattesten aanwezig zijn. Doet hij dit niet, dan komt zijn beroepsaansprakelijkheid in het gedrang. Ook de RSZ, de kredietverstrekker en de notarissen (bij een latere verkoop) dienen te controleren of de attesten voorhanden zijn.

Als gevolg zal een nieuwbouw weer een beetje duurder worden. Exacte verzekeringstarieven zijn nog niet gekend, maar schattingen lopen van 1 tot 4 % op de ruwbouwkosten.

 

aansprakelijkheidsverzekering bouw

terug naar overzicht